ßßß Cookit - przepis na Zupa z soczewicą, fasolą i wędzoną papryką

Zupa z soczewicą, fasolą i wędzoną papryką

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna, rozgrzewająca - co teraz jest rzeczą istotną :) syta. Przepis z cookincanuck.com .
Składniki :
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 dużej cebili pokrojonej w kostkę
2 duże łodygi selera, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę lub drobno posiekane
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
2 liście laurowe
1 puszka ( ok 400 g ) pomidorów
1 szklanka suchej brązowej soczewicy ( użyłam czerwonej )
4 i 3/4 bulionu warzywnego lub z kurczaka
3 szklanki wody
1 puszka czarnej fasoli ( ok 400 g ) ( użyłam czerwonej )
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Na niewielkim ogniu stawiamy rondel. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i seler. Smażymy aż warzywa zmiekną ( jakieś 6-7 minut ).
Następnie dodajemy liście laurowe, czosnek i wędzoną paprykę. Podsmażamy kolejne 30 sekund.
Wlewamy pomidory z zalewą, 3 szklanki bulionu,3 szklanki wody i soczeiwcę. Podkręcamy ogiń i doprowadzamy całość do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 25-30 minut aż soczewica zmięknie.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do lekiego przestygnięci na 10 minut.
Do miski wlewamy 3/4 szklanki pozostałego bulionu, połowę fasoli i połowę zupy. Blenderujemy ale nie na gładko. Powinny znajdować się niewielkie kawałki warzyw.
Zawartość miski przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy pozostały bulion, fasolę, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z natką pietruszki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/11/Zupa-z-soczewica-fasola-i-wedzona-papryka.html