Wykonanie
Aromatyczna, rozgrzewająca - co teraz jest rzeczą istotną :) syta. Przepis z cookincanuck.com .
Składniki :1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 dużej
cebili pokrojonej w kostkę2 duże
łodygi selera, pokrojone w kostkę2 ząbki
czosnku przeciśniete przez praskę lub drobno posiekane2 łyżeczki wędzonej
papryki w proszku2
liście laurowe1 puszka ( ok 400 g )
pomidorów1 szklanka suchej brązowej
soczewicy ( użyłam czerwonej )4 i 3/4
bulionu warzywnego lub z
kurczaka3 szklanki
wody1 puszka
czarnej fasoli ( ok 400 g ) ( użyłam czerwonej )1/4 szklanki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzNa niewielkim ogniu stawiamy rondel. Rozgrzewamy
oliwę, dodajemy
cebulę i
seler. Smażymy aż warzywa zmiekną ( jakieś 6-7 minut ).Następnie dodajemy
liście laurowe,
czosnek i wędzoną
paprykę. Podsmażamy kolejne 30 sekund.Wlewamy
pomidory z zalewą, 3 szklanki
bulionu,3 szklanki
wody i
soczeiwcę. Podkręcamy
ogiń i doprowadzamy całość do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 25-30 minut aż
soczewica zmięknie.Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do lekiego przestygnięci na 10 minut.Do miski wlewamy 3/4 szklanki pozostałego
bulionu, połowę
fasoli i połowę zupy. Blenderujemy ale nie na gładko. Powinny znajdować się niewielkie kawałki warzyw.Zawartość miski przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy pozostały
bulion,
fasolę, doprawiamy
solą i
pieprzem.Podajemy z
natką pietruszki.Smacznego :)