Wykonanie
Składniki:1 mrożona
ośmiornica2
cebule3 ząbki
czosnku1 czerwona podłużna
papryka400 g
pomidorówgarść zielonych
oliwek350 g passaty pomidorowej150 ml białego
wytrawnego winanatka pietruszkioliwasól,
pieprz,
liść laurowySposób przygotowania:Zamrożoną
ośmiornicę wkładamy do garnka wraz z jedną
cebulą i 2-3 liśćmi laurowymi, zalewamy
wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 45 minut. Ugotowaną
ośmiornicę kroimy na kawałki,
cebulę również. Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę, smażymy posiekany
czosnek i drugą
cebulę. Dokładamy
paprykę,
pomidory, zalewamy całość passatą i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy
oliwki,
wino, doprawiamy do smaku i dusimy kolejne 15 minut. Na koniec dokładamy
ośmiornicę i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z
pieczywem bądź z
makaronem, przed podaniem posypując
natką pietruszki.Reklamy