ßßß Cookit - przepis na Ośmiornica w pomidorach

Ośmiornica w pomidorach

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 mrożona ośmiornica
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 czerwona podłużna papryka
400 g pomidorów
garść zielonych oliwek
350 g passaty pomidorowej
150 ml białego wytrawnego wina
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Zamrożoną ośmiornicę wkładamy do garnka wraz z jedną cebulą i 2-3 liśćmi laurowymi, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 45 minut. Ugotowaną ośmiornicę kroimy na kawałki, cebulę również. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany czosnek i drugą cebulę. Dokładamy paprykę, pomidory, zalewamy całość passatą i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy oliwki, wino, doprawiamy do smaku i dusimy kolejne 15 minut. Na koniec dokładamy ośmiornicę i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z pieczywem bądź z makaronem, przed podaniem posypując natką pietruszki.
Reklamy
Źródło:https://dobrazagrycha.wordpress.com/2017/04/09/osmiornica-w-pomidorach