ßßß Cookit - przepis na Zupa - krem paprykowy pikantny

Zupa - krem paprykowy pikantny

nazwa

Wykonanie

Przepyszny, rozgrzewający krem na zimowe dni. Przepis pochodzi z "Moje gotowanie" nr 1/2013.
Czas przygotowania: 30 min. + 30 min. zapiekania papryk w piecu
Ilość porcji: 6 (1 , 5 litra)
Składniki:
6 czerwonych papryk
2 cebule
1 puszka pomidorów w zalewie
10 dkg koziego sera
500 ml bulionu warzywnego
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 listek laurowy
1 łyżeczka majeranku (świeżego lub suszonego)
sól, pieprz
oliwa z oliwek (do smażenia)
Przygotować bulion warzywny.
Papryki pokroić w ćwiartki i włożyć na pół godziny (lub do momentu aż zaczną czernieć) do pieca nagrzanego do 200 stopni.
Cebule pokroić.
Czosnek obrać.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebule i czosnek. Podsmażyć przez 5 min.
Paprykę obrać ze skóry i pokroić. (UWAGA: jak skóra nie chce ładnie schodzić, to można ją zostawić).
Do garnka dołożyć paprykę i wlać bulion. Dorzucić mieloną paprykę, listek laurowy i majeranek. Gotować przez 10 min.
Dodać pomidory z zalewą. Gotować jeszcze przez 5 min.
Przyprawić solą i pieprzem.
Zmiksować.
Udekorować pokruszonym serem.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/01/zupa-krem-paprykowy-pikantny.html