ßßß Cookit - przepis na Chłodnik hiszpański z papryki

Chłodnik hiszpański z papryki

nazwa

Wykonanie

Najpopularniejszą, tradycyjną zupą hiszpańską jest gazpacho, czyli chłodnik na bazie pomidorów. Ja jednak postawiłam na paprykę :) Zrobiłam tę zupę ostatnio na działce. Zasmakowała tak, że robię ją już co drugi, trzeci dzień :) Przepis na zupę jest prosty, ale niestety wymaga 15-minutowego podgotowania warzyw, co przy obecnych upałach może trochę zniechęcać. Ale tylko trochę :D Smak i zapach chłodnika, jego kremowa konsystencja wynagradzają wszystko :)
Składniki na 4 porcje:
4 sztuki czerwonej papryki
1 duży pomidor
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
0,5 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
8 kromek bagietki
Cebulę i czosnek kroimy drobno - wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy 2 minuty.
Paprykę kroimy w drobną kostkę, całą garść odkładamy na później do przybrania. Pomidora - można sparzyć i obrać ze skórki, ale to niekonieczne - kroimy w ćwiartki.
Gdy cebula i czosnek już się zeszklą, dorzucamy do nich pomidory i paprykę. Całość zalewamy bulionem i dusimy kwadrans. Następnie zostawiamy do przestygnięcia, a później miksujemy na gładki krem. Miskę z chłodnikiem wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodził.
Po wyjęciu rozlewamy go do miseczek, do każdej z nich wsypujemy pozostawioną wcześniej paprykę. Podajemy z podpieczoną bagietką. Można też dodać po łyżce śmietany, ale jak dla mnie bez śmietany jest idealnie, chłodnik ma bardzo wyrazisty paprykowy smak.
Pomysł zaczerpnęłam z tygodnika "TeleTydzień" :)
Smacznego!!
Źródło:http://rozkosznesmaki.blogspot.com/2012/07/chodnik-hiszpanski-z-papryki.html