ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe "kwiatki" ze szpinaku i kaszy jaglanej

Bezglutenowe "kwiatki" ze szpinaku i kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj ciąg dalszy sylwestrowych przekąsek. Co powiecie na coś niezwykle prostego, ale jednocześnie pysznego i ślicznie wyglądającego? Zapewniam, że ta przekąska będzie się efektywnie prezentować na niejednym sylwestrowym stole. Oto jaglane mini babeczki, które wyglądem przypominają kwiatki. Kto by się nie skusił na tak wiosenną przekąskę i to w samym środku zimy?
Kochani, dalej trwa moja akcja sprawdzania, w jakim formacie bardziej odpowiadają wam zdjęcia. Proszę, dajcie znać, gdyż bardzo się liczę się z waszym zdaniem.
A tak poza tym:
Szczęśliwego Nowego Roku i udanego Sylwestra! Tylko z głową moim mili... xD
(12 sztuk)
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1/2 kostki bulionu warzywnego ekologicznego
- ok. 1 szklanki wody
- ok. 10 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 łyżeczka miodu (weganie mogą użyć syropu z agawy)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka świeżego bądź suszonego tymianku
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- sól, pieprz
- garść szpinaku
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki, suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję w bulionie warzywnym do miękkości.
Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, miód, musztardę, ocet winny, siemię lniane i tymianek. Całość dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku.
Formę do muffinek wykładam papierowymi foremkami. Na ich dnie układam liście szpinaku, a na nie ostudzoną kaszę jaglaną. Na samej górze układam kilka kostek czerwonej papryki.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/12/bezglutenowe-kwiatki-ze-szpinaku-i.html