Wykonanie
Wolnowar jest znakomitym urządzeniem. Świetnie sprawdza się zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy pilnowanie garnków w nagrzanej kuchni jest ostatnia rzeczą o jakiej marzę. Jeżeli na dodatek, oprócz
mięsa, wkładamy do wolnowaru
ziemniaki - to obiad jest praktyczne bez wysiłku przygotowany. Bardzo polecam to danie - wygodne, a przede wszystkim bardzo smaczne!Inspiracja tutaj

składnikisos:2 łyżki czerwonego
octu winnego1 łyżka
mąki1 łyżka
koncentratu pomidorowego - u mnie pasta pomidorowa1 łyżeczka
przyprawy Garam masala1 łyżeczka
curry w proszku2 - 4 ząbki
czosnku, przekrojone na pół400 g
pomidorów z puszki pokrojonych w kostkęok 3 cm kawałek świeżego
imbiru, obrany i pokrojony drobniej
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz500 g czerwonych
ziemniaków, pokrojone na mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki)4 uda z
kurczaka , można usunąć skórę1 łyżeczka
przyprawy Garam masala + więcej do posypania1 łyżeczka
curry w proszku100- 125 g
szpinaku1/2 szklanki posiekanej świeżej
kolendry, oraz dodatkowo do dekoracji
ryż jaśminowy,
chleb naan ostry sos lub
jogurt grecki, do podaniaprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcjąWymieszać składniki sosu:
mąkę,
ocet,
koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę
garam masala, 1 łyżeczkę
curry,
czosnek,
pomidory wraz z
sokiem,
imbir, 1/2 łyżeczki
soli i 1/4 łyżeczki
pieprzu. Przełożyć do blendera, zmiksować.Posypać
kurczaka pozostałą 1 łyżeczką
garam masala i
curry, dobrze doprawić
solą i
pieprzem. Na dnie misy wolnowaru położyć
ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć
kurczaka. Polać sosem. Gotować w ustawieniu high 4 godziny lub na niskim poziomie - low - 6 godzinPo tym czasie wolnowar odkryć, wrzucić
szpinak i mieszać delikatnie aż
szpinak zwiędnie. Dodać
kolendrę, doprawić
solą i
pieprzem.*Podawać z
ryżem, z
chlebem naan ( lub innym
pieczywem) i np z
jogurtem greckim. Smacznego!* Wygodniej jest, moim zdaniem, przenieść
kurczaka z sosem do dużej patelni i
szpinak oraz
kolendrę dodać tuż przed podaniem dania.




