Wykonanie
W ostatnich miesiącach, ku mojej wielkiej radości, nastał w owadzich sklepach czas
ośmiornic. Nie są zbyt duże, takie ok 1 kg, ale można je przerobić na wiele wspaniałych dań. Jednym z bardzo dobrych pomysłów na
ośmiornicę jest jej zamarynowanie w occie. Taka
ośmiornica jest wyrazista i znakomicie sprawdza się jako składnik sałatek lub kwaśna zakąska.
Ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku. Ja trzymałam słoik w lodówce,
ośmiornica została zjedzona po czterech miesiącach. Była pyszna.A tutaj inne pomysły na
ośmiornicęOśmiornica duszona w
porto i pieczona z
ziemniakamiOśmiornica po galicyjsku
Ośmiornica duszona z
batatami i
pomidoramiSałatka z małych ośmiorniczekPrzepis znalazłam na blogu Gotowanie jest łatwe
składniki1
ośmiornica ok 1 kg
listek laurowy1-2 łyżeczki
oregano3 - 4 ząbki
czosnkusólodrobina
chili suszonej w płatkach
ocet jabłkowyoliwaprzygotowanie
Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną, rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony). Od
spodu ośmiornicy zobaczymy czarny punkt - trzeba wycisnąć "dziób" który się tam znajduje. Napełnić duży garnek
wodą i zagotować. Kiedy
woda się zgotuje, zanurzyć
ośmiornicę we wrzątku i natychmiast wyjąć. Powtórzyć jeszcze 2
razy, co spowoduje ,że
ośmiornica skruszeje. Odlać większość
wody , dodać
cebulę i
liść laurowy, gotować
ośmiornicę do czasu aż będzie miękka, na małym gazie , garnek przykryty, ok 35-40 minut.
Ośmiornicę odcedzić, wystudzić , odciąć ramiona, pokroić na kawałki. Głowę też pokroić. Lekko posolić. Kawałki
ośmiornicy ułożyć w słoiku, zasypać
oregano, dodać
czosnek i
chili. Zalać
octem jabłkowym lub winnym. Na wierzch wlać kilka łyżek
oliwy.Odstawić na kilka dni. Smacznego!