Wykonanie
4
March, 2013Warsztaty sobotnie z Krzysztofem
Rabkiem okazały się rewelacyjnym wydarzeniem kulinarnym i towarzyskim, które dało mi nowy zastrzyk ochoty i natchnienia do gotowania i pieczenia.Do tego cudowna wiosna za oknami, i są efekty. Co prawda spędziłam kilka godzin w kuchni, ale warto było. Rezultaty są, myślę, doskonałe. Patatas Bravas, odczarowanie karmelu i w końcu polski
burak po sródziemnomorsku.O warsztatach napiszę jeszcze, kiedy dostanę zdjęcia i podzielę się przepisami i wrażeniami.First things first, czyli dzisiaj
ziemniaki po hiszpańsku, a więc Patatas Bravas.Jest to popularna przekąska, czyli tapa, podawana w całej Hiszpanii. Sos do
ziemniaków może się różnić. Ja się zainspirowałam sosem znalezionym u Pistachio. Składniki tego właśnie najbardziej mi odpowiadają. Jest on przede wszystkim
pomidorowy, ale bardzo aromatyczny,
czosnkowo -
cebulowy, z dodatkiem wędzonej
papryki, która, obok
liści laurowych, jest kluczowym składnikiem.Sosy do patatas mogą być bardziej
czosnkowe, a mniej
pomidorowe, mogą też zawierać
Tabasco, a nie zawierać
papryki wędzonej.Ja podałam patatas bravas jako danie główne, mogą też być dodatkiem do
mięsa czy
sałaty.
PATATAS BRAVAS, czyli BRAVAS POTATOESSkładniki:1 kg
ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą, nierówną, około 2cm kostkę (moje kostki były za równe)2
cebule, pokrojone w kostkę2 - 3 ząbki
czosnku, posiekanekilka łyżek
oliwy z oliwek1 - 2 łyżeczki wędzonej
ostrej papryki w proszku, czyli pimenton picante1 łyżka
octu z
czerwonego wina, ewentualnie innego
octu1 łyżeczka suszonego
chilli1 puszka
pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki (okolo 400g)2 - 3
liście laurowe1/2 łyżeczki
cukrusóloliwa do smażenia
natka pietruszki, posiekana
Jak zrobiłam:1. Obrane i pokrojone w grubą kostkę
ziemniaki podgotowałam w posolonej wodzie.2. Na patelni rozgrzałam
oliwę i dodałam
cebulę i
czosnek. Smażyłam cały czas mieszając, aż
cebula była zeszklona i miękka, około parę minut.3. Dodałam
paprykę wędzoną i smażyłam przez moment. Dodałam
chilli i
ocet i smażyłam mieszając przez około minutę.
4. Dodałam pokrojone
pomidory z pulpą,
liście laurowe i
cukier. Dobrze wymieszałam, posoliłam. Dusiłam przez około 6 - 7 minut, aż sos częściowo odparował.5. Na drugiej patelni rozgrzałam dużo
oleju i podsmażyłam
ziemniaki. Powinny lekko zbrązowieć, ja zostawiłam je dość blade. Czasami
ziemniaki są tak przypieczone, że aż brązowe.
Ziemniaki podaje się z sosem. Sos można zblendować do konsystencji kremu. Tym razem zostawiłam go z cząstkami warzyw. Żeby zrobić z
ziemniaków danie główne, podsmażyłam
chudy boczek i na nim odsmażyłam
ziemniaki, które polałam sosem.Wierzch posypałam pokruszoną
bryndzą. Doskonałe pełne danie.