Wykonanie
Z
bobu można zrobić świetny farsz. Ja swoim napakowałam 4 naleśniki, a ponieważ jeszcze został więc resztę włożyłam w
ciasto francuskie. Naleśniki były smaczne ciepłe, ale jeszcze lepsze były kiedy zupełnie ostygły. Wytrawne pierogi z
ciasta francuskiego jadłam tylko na zimno - były równie smaczne co naleśniki. Dobry pomysł na lato - i naleśniki i pierogi można przygotować wcześniej. Podajemy z dowolną
sałatą i sosem np
jogurtowym - i obiad na gorący dzień gotowy.

składniki500 g
bobu1
cebula3 ząbki
czosnku350 g
pomidorów100 g
kiełbasy typu chorizo125 g
mozzarelli2 łyżki
koperku2 łyżki
kolendrypapryka w płatkach ( u mnie pul biber)
sól,
pieprzoliwa z oliwek+ 6 naleśników (np z tego przepisu) i ewentualnie
ciasto francuskieprzygotowanie
Bób opłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok 4 - 5 minut ( dłużej jeżeli jest starszy, sprawdzić czy jest wystarczająco miękki), odcedzić, przestudzić, obrać.
Cebule i
czosnek drobno posiekać.
Kiełbasę pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Bób włożyć do miski, ugnieść niezbyt dokładnie przy pomocy praski do
ziemniaków lub widelca.Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
cebulę, smażyć aż lekko zmięknie na średnim ogniu. Dodać
czosnek, smażyć jeszcze 3 - 4 min a następnie dodać
pomidory Doprawić
solą i
pieprzem, a następnie smażyć, mieszając od czasu do czasu, tak długo aż sos odparuje i zgęstnieje. Przestudzić. Do miski z
bobem dodać
pomidory. Na patelnię dodać nieco
oliwy i przesmażyć na niej pokrojoną w kostkę
kiełbasę. Dodać do farszu. Dodać
kolendrę i
koperek, doprawić
solą pieprzem i
papryką w płatkach - u mnie bul biber. Wymieszać.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę farszu, zawinąć w kopertę. Przysmażyć z obu stron na
oliwie lub
oleju z
masłem. Podawać ciepłe lub zimne. Smacznego!Uwagi: Farszem możemy też nadziać
ciasto francuskie. Ciasto dzielimy na kwadraty, na środku kładziemy nadzienie, składamy w trójkąt, brzegi zlepiamy, spryskujemy
wodą pieczemy ok 15 - 20 min w temperaturze 220 st c






