Wykonanie
Po powrocie z warsztatów z Lubellą,
pisałam o tym jak bardzo smakowała mi pszenna
kasza której tam spróbowałam. Ponieważ przywiozłam ze sobą pudełko takiej
kaszy postanowiłam jej użyć do jednego z moich ulubionych dań, czyli do faszerowanych
papryk. Oprócz
kaszy tylko
pomidory i
zioła. Wyszło pysznie, bardzo polecam !

składniki3 podłużne
papryki4 ząbki
czosnku, posiekaneok 200 g
pomidorów - 1/2 puszki1
cebula czerwona - drobno posiekana75 g
kaszy pszennej Lubella (1 woreczek)2 łyżki
pietruszki2 łyżki
koperku2 łyżki
bazylii1/2 łyżeczki sus zonego
oregano1 łyżka pasty z
suszonych pomidorówkilka
oliwek1/3 kulki (ok 40 g)
mozzarelli - opcjonalniesos:1/2 puszki
pomidorów1 łyżeczka
suszonego oregano2 -3 ząbki
czosnkusól,
pieprzoliwa z oliwek1/2 - 1 szklanka
bulionuprzygotowanie
Papryki umyć, przekroić wzdłuż na połowy. Usunąć pestki, tak aby nie uszkodzić końcówek
papryki.Przygotować farsz. Ugotować
kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zioła -
bazylię,
pietruszkę,
koperek - posiekać. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać
czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać pokrojone
pomidory,
oregano, posolić popieprzyć, gotować parę minut na niewielkim ogniu aż sok z
pomidorów nieco odparuje. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pozostałymi
ziołami i
kaszą , dodać pastę z
suszonych pomidorów i pokrojone drobno
oliwki. Można też dodać drobno pokrojoną
mozzarellę. Doprawić do smaku. Farszem nadziać połówki
papryk.Pozostałe
pomidory przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli, dodać łyżkę
oliwy,
sól pieprz,
oregano, pokrojony
czosnek,
bulion. Wymieszać. Na sosie ułożyć
papryki. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!





