Wykonanie
Kolejna zupa na upały - może wreszcie nadejdą. Tym razem chłodnik ze
szpinakiem. Delikatny kolor i delikatny smak, podawać mocno schłodzony - polecam.

składniki 4 porcje150 g młodego
świeżego szpinaku1000 g
kefirupęczek
pietruszki4 ząbki
czosnku1
ostra papryczka, bez pestek
sól,
pieprzok 300 g zielonych
ogórków - użyłam gruntowychpęczek
szczypiorkuoliwa z oliwekkolendra,
płatki papryki do podania - opcjonalnieprzygotowanie
Szpinak umyć, osuszyć.Zielone
ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki, jeżeli to konieczne Pokroić
ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Odłożyć na bok.
Kefir,
czosnek, listki
pietruszki,
szpinak, papryczkę zmiksować w blenderze. Doprawić
solą i
pieprzem. Przelać do garnka, dodać pokrojone
ogórki,
szczypiorek, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać polane
oliwą, posypane listkami
kolendry i ewentualnie
płatkami papryki. Smacznego!

