Wykonanie
Dorada to jedna z moich ulubionych ryb. Nie potrzebuje wielu przypraw. Gdybym kupiła ją na targowisku gdzieś w ciepłym
kraju, użyłabym tylko
soli. I to by wystarczyło. Kupioną u nas przyprawiam nieco bardziej - dodaję jeszcze
pieprz i trochę
ziół. I już to wszystko. Tak grillowana jest znakomita. Właściwie głównym wysiłkiem w przygotowaniu takiej
ryby jest rozpalenie grilla. Podawać z dowolnymi warzywami - najlepiej grillowanymi, lub ulubioną
sałatą. Z lampką
wina, pyszna kolacja na ciepły wiosenny wieczór. Polecam!
składniki - 2 porcje2 małe wypatroszone dorady
pieprz z
kolendrąsól morskaoliwa z oliwekświeże
zioła (
rozmaryn,
bazylia,
kolendra)2 ząbki
czosnkucytryna do podaniaprzygotowanie
Ryby umyć i dobrze osuszyć. Obsypać
solą i
pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka każdej
ryby włożyć ząbek
czosnku, i
zioła. Z wierzchu dorady posmarować
oliwą. Tak przygotowane ułożyć na tacce do grillowania - tez lekko naoliwionej, i umieścić na rozpalonym grillu. Piec ok 20 minut, w połowie czasu ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Smacznego!Uwagi: Trzeba pamiętać o posmarowaniu
ryby i tacki
oliwą. Pierwszy raz zapomniałam i skórka nieco się "podarła" przy przewracaniu
ryby na drugą stronę.