Wykonanie
U mnie ciąg dalszy
cukinii - tym razem propozycja z grilla. Pyszna
cukinia- wczesniej marynowana, której nie sposób odmówić. W kolejnym
poście będzie też propozycja podania takiej
cukinii - można oczywiście zjeść ją jako przekąską, jako dodatek do dania obiadowego lub
mięs czy ryb z grilla ale można użyj jej do szaszłyków czy sałatek.- 1 duża
cukinia- 2-3 duże ząbki
czosnku- 3 łyżki
oliwy z oliwek-
sól,
pieprz do smaku- świeże
zioła ( u mnie
rozmaryn,
bazylia ,
szałwia i
natka pietruszki)- pół łyżeczki ziaren
kolendry.
Cukinię myjemy , obieramy ( lub nie- zależy jaka to była
cukinia) i kroimy w kawałki. Pozostałe składniki wlewamy lub wrzucamy do moździerza i dokładnie ubijamy, mieszając w ten sposób. Kawałki
cukinii maczamy w marynacie i odkładamy na talerz. Zostawiamy na co najmniej godzinę i grillujemy do miękkości.