ßßß Cookit - przepis na Dorada pieczona

Dorada pieczona

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
dorada sprawiona 2 sztuk
rozmaryn 4 gałązki
bazylia 4 gałązki
czosnek 4 ząbki
cytryna 4 plastry
oliwa 4 łyżek stołowych
sól morska gruba według uznania
ziemniaki według uznania
dymka 1 pęczek
pomidorki kiktajlowe 200 gramów
rozmaryn suszony według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
W kilku miejscach ponacinać skórkę ryb. Do środka każdej ryby włożyć po oczyszczonym ząbku czosnku, opłukanej gałązce rozmarynu i bazylii. Żaroodporne naczynie wyłożyć pergaminem i ułożyć na nim ryby. Przykryć plasterkami cytryny, posypać morska sola i skropić 2 łyżkami oliwy. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wrzucić cząstki oczyszczonych ziemniaków i pozostały oczyszczony czosnek. Smażyć, aż staną się rumiane. Dymki i pomidorki podzielić na połówki i na 5 minut przed końcem pieczenia dodać je do ryb. Całość posypać rozmarynem. Danie podawać z ziemniakami i pieczonymi warzywami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11557/Dorada-pieczona