Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegodorada sprawiona 2 sztuk
rozmaryn 4 gałązki
bazylia 4 gałązki
czosnek 4 ząbki
cytryna 4 plastry
oliwa 4 łyżek stołowych
sól morska gruba według uznania
ziemniaki według uznania
dymka 1 pęczek
pomidorki kiktajlowe 200 gramów
rozmaryn suszony według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:W kilku miejscach ponacinać skórkę ryb. Do środka każdej
ryby włożyć po oczyszczonym ząbku
czosnku, opłukanej gałązce
rozmarynu i
bazylii. Żaroodporne naczynie wyłożyć pergaminem i ułożyć na nim
ryby. Przykryć plasterkami
cytryny, posypać morska
sola i skropić 2 łyżkami
oliwy. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać resztę
oliwy, wrzucić cząstki oczyszczonych
ziemniaków i pozostały oczyszczony
czosnek. Smażyć, aż staną się rumiane.
Dymki i
pomidorki podzielić na połówki i na 5 minut przed końcem pieczenia dodać je do ryb. Całość posypać
rozmarynem. Danie podawać z
ziemniakami i pieczonymi warzywami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: