Wykonanie
Zdarzyło mi się ostatnio kupić parę
razy dziczyznę. Znalazło się i małe opakowanie jeleniny.
Mięso zrobione według tego przepisu robi się bez problemu, jest bardzo smaczne, a dodatkowo mamy sporą ilość świetnego, wyrazistego sosu. Podawałam jeleninę z
kaszą burgul i było na prawdę pysznie. Dodatek warzyw sprawia, że ta nieduża porcja
mięsa wystarczy na 3 - 4 porcje. Polecam na niedzielny obiad!przepis znalazłam tutaj
składniki (4 porcje)600 g jeleniny na gulasz1
liść laurowy1 duża drobno posiekana
cebula4- 5 ząbków
czosnku1/4 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu2
marchewki, obrane i pokrojone w plasterki2
łodygi selera naciowego, obrany i pokrojony w plastry2 czerwone
ziemniaki, pokrojone w spore kawałki2 szklanki
bulionu1 łyżeczka
octu z
czerwonego wina3/4 puszki
pomidorów1 łyżka
mieszanki przypraw (zawinięte w gazę)*
natka pietruszki do podania*
mieszanka przypraw (
Pickling Spice - mieszanka do marynowania)2 łyżki całych nasion
gorczycy1 łyżka ziarenek
ziela angielskiego2 łyżeczki całych nasion
kolendry1 łyżeczka
płatków czerwonej papryki lub więcej do smaku1 łyżeczka mielonego
imbiru2
liście laurowe, rozkruszone2 laski
cynamonu, podzielone na połówkiprzygotowanieNa patelni rozgrzać łyżkę
oliwy. Obsmażyć
mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną
cebulę obsmażać jeszcze chwilę. Włożyć pozostałe składniki -
liść laurowy,
czosnek,
marchewki,
seler naciowy,
ziemniaki,
pomidory. Włożyć
mieszankę przypraw zawiniętą w gazę, zalać wszystko
bulionem , dodać łyżeczkę
octu i gotować na małym ogniu przez 1 i 1/2 godziny, tak długo aż
mięso będzie bardzo miękkie. Przed podaniem usunąć gazę z
przyprawami. W razie potrzeby dosolić do smaku. Podawać np z
kaszą . Smacznego!