Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na
pomidorowy przetwór, tym razem jest to
ketchup warzywno-
owocowy. Na blogu znajdziecie już dwa przepisy na
ketchupy - orientalny
ketchup z
mango oraz mój ulubiony
ketchup pomidorowo-
śliwkowy, tym razem postanowiłam spróbować coś nieco innego. Sięgnęłam po przepis Kasi, która w swoim
ketchupie wykorzystała warzywa i
jabłka. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, dodałam
pomarańcze, usunęłam
seler (jego smak mimo małego dodatku mógł dominować), smak jest całkiem zadowalający, jednak zdecydowanie odbiega od smaku tradycyjnego sklepowego
ketchupu. Smak warzyw jest wyraźny, więc być może nie każdemu przypadnie do gustu, jednak warto spróbować czegoś nowego :-)
Składniki:4 kg
pomidorów (podłużne, Lima)4
jabłka2
pomarańcze3
cebule1
czerwona papryka1 główka
czosnku2
marchewki1
pietruszka3 łyżki
oleju60 ml
octu winnego10 łyżek
cukru (5 białego i 5 brązowego)1/2 łyżeczki
cynamonu5 ziaren
owoców jałowca1/2 łyżeczki
ziela angielskiego4
liście laurowe3 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu ziarnistego1/3 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
gorczycy1 łyżeczka
słodkiej papryki4
goździki1 łyżeczka ziaren
kolendryWykonanie:Z
pomidorów usuwamy szypułki i nasady szypułek.
Marchew i
pietruszkę,
cebulę,
czosnek obieramy.
Pomarańcze parzymy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok.Wszystkie składniki drobno kroimy, umieszczamy w garnku, dodajemy
olej, sok z
pomarańczy i dusimy kilka godzin. Wszystkie składniki muszą zmięknąć.Następnie lekko je blendujemy, ponownie zaczynamy gotować, z dodatkiem wszystkich przypraw i skórki. Gotujemy około godzinę.Po tym czasie
ketchup przecieramy dokładnie na sitku lub przecierakiem, ponownie umieszczamy w garnku i gotujemy na średnim ogniu, aż uzyska zadowalającą nas konsystencję. Ja chciałam uzyskać bardzo gęsty
ketchup, więc gotowałam go jeszcze ok. 3 godzin.
Gotowy
ketchup nakładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy, a następnie pasteryzujemy na mokro 30 minut od zagotowania się
wody.Smacznego!