ßßß Cookit - przepis na Domowy ketchup wersja pikantna

Domowy ketchup wersja pikantna

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na domowe przetwory tym razem w wersji pikantnej, obie zarówno łagodna i ostra są pyszne, ale ja osobiście wolę tą :)
Składniki na 6 słoików :
3 kg pomidorów, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i przekrojone na pół
1 kg czerwonej papryki
350 g cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
0,5 kg kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
100 g selera naciowego, pokrojego w cienkie plasterki
2 ostre papryczki, posiekane bez pestek
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru długości 3 cm, obrany i pokrojony w drobne kawałki
łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
sól i czarny pieprz
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie :
1. Na dnie dużego garnka podsmażyć przyprawy, czosnek, imbir, jabłka i seler naciowy przez około 5 minut, dodać pomidory i łyżkę soli, dusić przez godzinę
2. Paprykę przekroić na pół wydrążyć i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut (15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony) aż pojawią się czarne plamy, następnie po ostygnięciu obrać i wrzucić do pomidorów dusić przez 30-40 minut
3. Zblendować najlepiej w blenderze kielichowym, można dodatkowo przetrzeć przez sito (ja ten krok pominełam)
4. Przełożyć do garnka dodać cukier, sól, ocet i ewentualnie doprawić, gotować przez 1h lub do uzyskania porządnej przez nas konsystencji, przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować
*Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z bloga jadłonomia
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/09/domowy-ketchup-wersja-pikantna.html