Wykonanie
Pyszny czerwony barszczyk. Smak zawdzięcza dodaniu soku z kiszonych
buraczków. Prosty do zrobienia. Oczywiście najlepszy z dobrym
mięsnym wywarem, ale kiedy go nie mam , zastępuję
bulionem z kostki.

składniki3 - 4
buraczkiok 500 ml
wody4 ząbki
czosnkuparę ziarenek
pieprzu500 ml
wywaru mięsnegook 250 ml kwasu z
buraków ( z tego przepisu)
majeraneksólpieprzparę
suszonych grzybów - opcjonalnieprzygotowanie
Buraki obrać, pokroić w grube plastry, zalać niedużą ilością
wody - ok 0,5 l tak aby zakryła
buraczki, dodać
grzyby,
pieprz,
czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze. Ugotowane
buraczki odcedzić, odłożyć na bok (można zetrzeć i zjeść do obiadu), a do
wywaru buraczanego dolać
wywar mięsny, zagotować.Dodać kwas z
buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba,
solą,
pieprzem i odrobiną
cukru,
majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek
czosnku. Smacznego!

