Wykonanie
Pin It
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych
buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie
daję razowego chleba, często powoduje on pleśnienie zakwasu (chyba, że mamy własny
chleb na zakwasie, to wtedy nie ma strachu). Oczywiście jego brak wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież do Świat jeszcze mamy trochę czasu, a według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza. Przepis na wigilijny barszcz czerwony znajdziecie tutaj .Proporcje na około 1 litr zakwasuCzas przygotowania: 30 minut + 7 dniSkładniki:1,5 kg
burakówPrzegotowana
woda - tyle, żeby zakryła pokrojone
buraki4 ząbki
czosnku2 łyżeczki
soli kamiennejWykonanie:W gorącej wodzie rozpuszczamy
sól, odstawiamy do wystygnięcia.
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i umieszczamy w szklanym lub glinianym naczyniu. Zalewamy
wodą, dorzucamy ząbki
czosnku. Bardzo ważne jest to, żeby warzywa były przykryte
wodą i nie wystawały ponad jej powierzchnię !Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7 dni. Wszystko zależny od tego jaka temperatura panuje w pomieszczeniu, im cieplej, tym szybciej powstanie zakwas.Jeśli wytworzy się piana, należy ją zdjąć.Gotowy zakwas przelewamy do czystych butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.