Wykonanie
Jak jest 10 dni do świąt to czas zrobić domowy zakwas :) Receptura jest bardzo prosta i jest w naszej rodzinie od pokoleń. Zachęcam do przygotowania :)

Składniki: ( na około 2 litry)1,5 kg
burakówskórka od
chleba na zakwasie3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
soli2 litry ciepłej przegotowanej i przestudzonej
wody
Sposób przygotowania:Umyj, obierz i pokrój
buraki w kawałki. Wrzuć do dużego garnka lub słoja dodaj skórkę od
chleba, ale ważne, żeby oderwać całą białą część. Dorzuć
czosnek pokrojony w plasterki,
sól i zalej ciepłą
wodą. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 10 dni. W wigilię odcedź i zlej zakwas w dwie litrowe butelki, użyj jednego litra do barszczu a drugi litr możesz przechowywać w lodówce, do kolejnego barszczu.