ßßß Cookit - przepis na Barszczyk czerwony

Barszczyk czerwony

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
buraki 2 kilogramów
grzyby suszone 50 gramów
czosnek 3 ząbki
cytryna 1 sztuk
majeranek 2 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umyte buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać zimną wodą, tak by były przykryte, dodać opłukane suszone grzyby i zagotować. Ostudzić i odcedzić na sicie. Wywar grzybowy pozostawić. Buraki ponownie zalać zimną wodą (mniejszą ilością, tak żeby były zakryte) i ponownie zagotować. Ostudzić i odcedzić. Wygotowane buraki wyrzucić. Oba wywary połączyć. Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Podawać z uszkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Wigilia
Zupy
Zupy weg.
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-30
dobry, nie przesadzony
Autor: zbulwersowana
Data: 2008-12-19 jak można WYRZUCAĆ buraki albo inne produkty spożywcze! marnotrastwo! nie można było użyć sformuowania: wyjąć?! eh....
Autor: ibeata
Data: 2008-12-11
polecam |:)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4638/Barszczyk-czerwony