Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
buraki 2 kilogramów
grzyby suszone 50 gramów
czosnek 3 ząbki
cytryna 1 sztuk
majeranek 2 łyżek stołowych
cukier 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte
buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać zimną
wodą, tak by były przykryte, dodać opłukane
suszone grzyby i zagotować. Ostudzić i odcedzić na sicie.
Wywar grzybowy pozostawić.
Buraki ponownie zalać zimną
wodą (mniejszą ilością, tak żeby były zakryte) i ponownie zagotować. Ostudzić i odcedzić. Wygotowane
buraki wyrzucić. Oba
wywary połączyć. Przyprawić
majerankiem,
solą,
pieprzem,
cukrem,
sokiem z cytryny i posiekanym
czosnkiem. Podawać z uszkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaWigiliaZupyZupy weg.Komentarze:Autor: FloressData: 2009-04-30dobry, nie przesadzonyAutor: zbulwersowanaData: 2008-12-19 jak można WYRZUCAĆ
buraki albo inne produkty spożywcze! marnotrastwo! nie można było użyć sformuowania: wyjąć?! eh....Autor: ibeataData: 2008-12-11polecam |:)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: