Wykonanie
Bardzo lubię tak przygotowane
buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu,
Składniki:2 ½ kg
buraczków ćwikłowych,10 ząbków
czosnku,
sól do smaku,
pieprz do smaku,½ łyżeczki
kminku,2 łyżeczki kwasku
cytrynowego,1 łyżeczka
cukru.Wykonanie:
Buraczki umyć i nie obrane włożyć do garnka, zalać
wodą i ugotować do miękkości. Następnie
buraczki obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z
solą ,
pieprzem,
cukrem,
kminkiem i kwaskiem. Połączyć z rozdrobnionym
czosnkiem i przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Odwrócić do góry dnem i ostudzić. Przenieść do piwnicy, używać np. do zup,
mięs i sałatek.