ßßß Cookit - przepis na Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę

Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu,
Składniki:
2 ½ kg buraczków ćwikłowych,
10 ząbków czosnku,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
½ łyżeczki kminku,
2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
1 łyżeczka cukru.
Wykonanie:
Buraczki umyć i nie obrane włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie buraczki obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z solą , pieprzem, cukrem, kminkiem i kwaskiem. Połączyć z rozdrobnionym czosnkiem i przełożyć do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Odwrócić do góry dnem i ostudzić. Przenieść do piwnicy, używać np. do zup, mięs i sałatek.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/08/buraczki-czosnkowe-w-soku-wasnym-do.html