Wykonanie
Mój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z
kurczaka . To bardzo smaczne rozwiązania, jednak wymagają nieco więcej czasu. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się to osiągnąć - farsz wyszedł bardzo smaczny, wilgotny, dosyć ostry. Najbardziej lubię takie naleśniki podsmażone, ale można oczywiście zjeść bez podsmażania. Polecam!
składniki200 g gotowanego
mięsa kurzego200g
cebuli pokrojonej w kostkę200 g
pomidorów pokrojonych w kostkę
pieprzsóloreganonatka pietruszkiłyżeczka
papryki w płatkach250 g
szpinaku4 ząbki
czosnku+100 g
fetystarty
cheddar (opcjonalnie)6 naleśników - np z tego przepisuprzygotowanie na dużej patelni rozgrzać
oliwę dodać
cebulę, smażyć na małym ogniu aż się zeszkli. dodać pokrojone drobno
mięso kurze i
przyprawy, przesmażać przez parę minut mieszając (5-7min ) a następnie dodać
pomidory i smażyć na małym ogniu aż
pomidory zmiękną.W międzyczasie opłukać
szpinak, uciąć ogonki, wrzucić na patelnię z
oliwą i podgrzewać , mieszając, aż
szpinak puści
wodę i zwiędnie. dodać pokrojony w plasterki
czosnek,
sól i
pieprz i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru płynu.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę
szpinaku, posypać pokruszoną
fetą , farsz
mięsny, posypać
cheddarem, zawinąć. Robiłam "
kopertkę " wygodną do smażenia . Przed podaniem naleśniki przysmażyć z obu stron na
oliwie z
masłem. Smacznego!