Wykonanie
Ostatnio w przeglądanej gazecie wpadł mi w oko przepis na
papryki zapiekane z farszem
serowym. Często przyrządzam
papryki z
mięsem mielonym, ale takiej serowej kombinacji jeszcze nie znałam. Szybko przeleciałam przepis wzrokiem i spróbowałam odtworzyć go w domu. Udało się znakomicie.
Papryki okazały się idealnym dodatkiem obiadowym na ciepło. Soczyste, miękkie z ciągnącą nutką
sera… mniam.*
*Jeśli ktoś nie przepada za
paprykami idealnie zastępują je
cukinie :).
Czas przygotowania: 20 minutIlość osób: 4Składniki:4 małe
papryki270g
sera feta półtłustego200g
sera mozzarella tartego2 ząbki
czosnkuPęczek
natki pietruszkiCebulaŚwieżo mielony
pieprz,
sólNatkę pietruszki myjemy pod bieżącą
wodą i odstawiamy do obeschnięcia. W misce mieszamy pokruszony
ser feta,
ser mozzzarella oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do
serów. Siekamy
natkę pietruszki i dodajemy do farszu. Dodajemy sporo świeżo mielonego
pieprzu, całość mieszamy i próbujemy. Teraz dopiero decydujemy się czy farsz posolić. Ze względu na sporą obecność
fety solenie jest zazwyczaj zbędne.
Papryki dokładnie myjemy oraz przekrajamy
ostrym nożem na pół, wydrążamy. Nakładamy farsz do połówek
papryk, które zapiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło jako przystawkę lub dodatek do obiadu. Smacznego.