Wykonanie
Dania przygotowane przez Yotam'a Ottolenghi obserwuję w internecie od dawna. Może wynika to z sentymentalnych wspomnień z wizyt w Londynie u mojej siostry? To Ona pokazała mi po raz pierwszy mały sklepik w którym sprzedawano znakomite, świeże i niezwykle kolorowe sałatki ,
ciastka i babeczki . Od tamtej
pory sklepiki się rozrosły, właściciele wydali parę książek i pojawili się w mediach. A ja z podziwem czytałam przepisy - pamiętając smak i wygląd ich potraw - ale jakoś nie mogłam zdecydować się na ich wykonanie. Przełamałam się dzięki blogowi Kulinarna pasja Hani Kasi . Pojawiły sie na nim przepisy Yotam'a Ottolenghi (i
linki do filmów), i wszystkie są tak smakowite, że trzeba było zacząć.
Bakłażany są pyszne! Nie wolno jedynie żałować
oliwy - trzeba dać jej dużo. Sos
maślankowy to prawdziwe odkrycie - będzie świetny do wielu innych dań.
składniki2 duże i długie
bakłażany (użyłam czterech małych)1/3 szklanki
oliwy z oliwek1 i 1/2 łyżeczki
tymianku plus kilka całych gałązek do dekoracji
sól morska i
czarny pieprz1
granat1 łyżeczka
przyprawy za'atarsos9 łyżek
maślankiPół filiżanki
jogurtu greckiego1 i1/2 łyżki
oliwy z oliwek, + troche do polania1 mały ząbek
czosnku, roztarty1 szczypta
soliprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić
bakłażany wzdłuż na pół ,zostawiając ogonki. Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ
bakłażanów w skośną kratkę , nie przecinając skóry.Umieścić połówki
bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka posmarować
bakłażany oliwą - obficie, nie żałować. .Posypać listkami
tymianku cytrynowego, posypać
solą i
pieprzem . Piec 35 do 40 minut, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny i ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Podczas gdy
bakłażany są w piecu, przygotować
granat i sos.
Granat przeciąć w poprzek na pół.. Przytrzymać połówkę nad miską, uderzać drewnianą łyżką w skórę
granatu, aż nasionka zaczną wyskakiwać.Ja zastosowałam metodę tradycyjną - wydłubałam ziarenka palcami.Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki sosu. doprawić
sola i schłodzić do czasu, aż będzie potrzebny.
Bakłażany podawać polane sosem, posypane
tymiankiem, za'atarem, skropione
oliwą i posypane duża ilości nasion
granatu. Smacznego!Warto obejrzeć film na którym danie przygotowuje Y. Ottolenghi , autor przepisu.