Wykonanie
Przepis na moutabbal (arabski dip
bakłażanowy) już kiedyś wrzucałam na bloga. Tym razem nieco inna wersja tej przystawki, a niedługo także moja wariacja na temat. Polecam to idealna przekąska na każdą
porę roku, nadaje się też do smarowania kanapek.Moutabbal – przepis:2 średnie
bakłażany50-70 g tahini3 ząbki
czosnkuoliwa z oliweksok wyciśnięty z jednej
cytrynysólgranat (opcjonalnie)
Bakłażany myjemy i osuszamy. Następnie układamy je na blaszce i ustawiamy piekarnik na grillowanie. Warzywa grillujemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni (po 10 z każdej strony), a następnie przestawiamy piekarnik na pieczenie (może być z termoobiegiem) i pieczemy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika
bakłażany ostudzamy, obieramy ze skórki i wrzucamy do blendera. Dodajemy
sól,
sok z cytryny, tahini i całość przerabiamy na gładką masę, a
potem wstawiamy na kilka minut do lodówki. Pastę nakładamy do miseczki, polewamy
oliwą z oliwek. Możemy też ozdobić ją pestkami
granatu. Podajemy z
pitą.