ßßß Cookit - przepis na Pieczony bakłażan z granatem i sosem jogurtowym

Pieczony bakłażan z granatem i sosem jogurtowym

nazwa

Wykonanie

Czekałam na zrobienie tego dania odkąd znalazłam TEN film późną zimą (przepis z książki "Plenty"). Przyszedł w końcu sezon na bakłażany, a i granaty powróciły do sklepów. Londyński szef kuchni Yotam Ottolenghi zaproponował wegetariańskie danie, które może być przystawką, dodatkiem do mięsa/ryby bądź samodzielnym daniem. Niezbyt urodziwy pieczony bakłażan w połączeniu z białym sosem (obowiązkowo z czosnkiem) i granatem tworzy ładną wizualnie kompozycję, w dodatku smaczną.
Składniki:
2 duże bakłażany
ok. 6 łyżek oliwy (użyłam rozmarynowej)
listki z 3-4 małych gałązek cytrynowego tymianku plus kilka gałązek do dekoracji (pominęłam)
sól i czarny pieprz
1 granat na sos:
ok. 150g gęstego jogurtu (w oryginale grecki, który jest wysokokaloryczny, ja używam naturalnego)
kilka łyżek maślanki (zależy od tego jak rzadki sos chcemy uzyskać)
sól, czarny pieprz
1 nieduży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy (użyłam rozmarynowej)
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do wysokiej temperatury - 230 stopni. Wysoka temperatura jest tu zalecana przez Yotama, by bakłażan szybko się upiekł.
Bakłażany umyć. Przekroić na pół wzdłuż. Nie odcinać główki - ze względów dekoracyjnych. Naciąć w kratkę cały miąższ bakłażana bardzo głęboko - nie uszkadzając skórki. Pozwoli to na dotarcie oliwy w głąb warzywa. Pędzelkiem hojnie smarować bakłażany, pozwalając by oliwa wnikała także w przecięcia. Posolić i popieprzyć. Posypać listkami cytrynowego tymianku.
Ułożone w płaskim prostokątnym naczyniu do zapiekania albo na blasze do pieczenia, bakłażany, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut - w zależności od wielkości bakłażana.
W międzyczasie przygotować sos: pomieszać jogurt i maślankę, dodać drobno posiekany czosnek, sól i pieprz.
Wyjąć pestki granatu, ja przekrawam go najpierw na pół.
Po upieczeniu bakłażana polać go sosem jogurtowym - pozwalając by dotarł do nacięć i wlał się w szczeliny. Posypać suto pestkami granatu. Od razu jeść.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/10/pieczony-bakazan-z-granatem-i-sosem.html