Wykonanie
To bardzo prosty, ale i niezwykle smaczny sposób przygotowania
zielonych szparagów. Doskanała przystawka.
Parmezan ,
oliwa,
cytryna to świetne dodatki do
szparagów. Bardzo polecam!Przepis z książki "Jamie at
home" Jamie'go Oliver'a
składniki ( 2 porcje)1 pęczek
zielonych szparagówsok z 1/2
cytrynyoliwa z oliweksól morskaświeżo zmielony
czarny pieprzparmezan w kawałku, do starciaprzygotowanieUmyć
szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą gdyż
szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część.
Zielonych szparagów nie obieramy!Dobrze nagrzać patelnię grillową, bez tłuszczu , rozłożyć równomiernie
szparagi i grillować z obu stron aż zrobią się soczyście zielone i pojawią się na nich ciemne grillowe paski. Jak tylko będą gotowe, rozłożyć je na dwa talerze, solidnie skropić
sokiem z cytryny, i polać
oliwą (3x więcej
oliwy niż soku). Doprawić
solą morską i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem do smaku, a następnie posypać świeżo tartym
parmezanem.