Wykonanie
Składniki2 porcje12 surowych
krewetek królewskichok. 200 g
makaronu fettuccine lub spaghetti6
zielonych szparagówtarty
parmezannatka pietruszkioliwa,
masło,
sól morska, świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Krewetki obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć.
Makaron wrzucić na osolony wrzątek.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, obrać tylko przy najgrubszej części łodygi. Pokroić na 2-3 cm kawałki i dodać do gotującego się
makaronu na 3 minuty przed końcem gotowania. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z łyżką
oliwy i łyżką
masła.Na patelni podgrzać 3 łyżki
oliwy i smażyć
krewetki po 1,5 minuty z każdej strony, doprawić
solą i
pieprzem. Dodać
makaron, posypać posiekaną
natką pietruszki, wymieszać i chwilę razem podgrzewać.Dodać więcej
oliwy do smaku, doprawić ewentualnie
solą i
pieprzem oraz posypać drobno tartym
parmezanem.