ßßß Cookit - przepis na Makaron z krewetkami i szparagami

Makaron z krewetkami i szparagami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
12 surowych krewetek królewskich
ok. 200 g makaronu fettuccine lub spaghetti
6 zielonych szparagów
tarty parmezan
natka pietruszki
oliwa, masło, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Krewetki obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Makaron wrzucić na osolony wrzątek. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, obrać tylko przy najgrubszej części łodygi. Pokroić na 2-3 cm kawałki i dodać do gotującego się makaronu na 3 minuty przed końcem gotowania. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z łyżką oliwy i łyżką masła.
Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 1,5 minuty z każdej strony, doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron, posypać posiekaną natką pietruszki, wymieszać i chwilę razem podgrzewać.
Dodać więcej oliwy do smaku, doprawić ewentualnie solą i pieprzem oraz posypać drobno tartym parmezanem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makarony_z_krewetkami/ze_szparagami/przepis.html