Wykonanie
Sezon na te pyszne warzywa jest bardzo krótki, dlatego trzeba korzystać kiedy są dostępne. Od kiedy pierwszy raz ich spróbowałam staram się sezon na nie wykorzystać do granic możliwości.
Szparagi są więc czasami u mnie niemal codziennie, w różnych daniach i kombinacjach. Obowiązkowo na
stole co roku muszą być pieczone. To szybkie i bardzo proste danie, które robię w zaledwie kilka chwil.
Szparagi tak przygotowane zachowują pełnię smaku, są jędrne i soczyście zielone.Upieczone, o lekko zrumienionych czubkach i wspaniałym posmaku
oliwy wzbogaconej
solą. Moim zdaniem to najsmaczniejszy z najprostszych sposobów na
szparagi. Spróbujcie :)
Składniki:2 pęczki świeżych
zielonych szparagówoliwa z oliweksól morskaPrzygotowanie:Odłamuję twarde końcówki
szparagów, myję je i osuszam papierowym ręcznikiem. Układam na większej blaszce, skrapiam
oliwą i delikatnie posypuję
solą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 do 30 min (w trakcie pieczenia, podglądam i uważam by warzywa się nie przypaliły. Delikatnie przemieszam
łopatką). Upieczone podaję ze świeżymi sznytkami grubo posmarowanymi
masłem.Smacznego :-)