Wykonanie
Kolejny przepis na zupę z wolnowaru. Tym razem kalafiorowa nieco inaczej robiona niż zwykle, gdyż z dodatkiem
sera. Tak jak i pozostałe przepisy, i ten można bez problemu zrobić metodą tradycyjną. Sycąca zupa na zimowe dni.Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa
Sary Levis.
składniki (4 porcje)25 g
masła1 łyżka
oliwy1
cebula, pokrojona w kostkę1 nieduży
ziemniak 150 g , pokrojony w kostkę600 ml
bulionu1 łyżeczka
musztardy3 łyżeczki
sosu Worcestershire50 g
parmezanu lub
cheddara, starte200 ml
mlekaszczypta
gałki muszkatołowejok 150 ml
śmietanysól,
pieprzgrzanki do podaniaprzygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić
masło, dodać
cebulę i
ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut aż nieco zmiękną.Dorzucić
kalafior,
sos Worcestershire,
musztardę,
bulion i
ser. Zagotować. Przelać do wolnowaru, przykryć, gotować na ustawieniu low przez 4 - 5 godzin. Po ugotowaniu, kiedy zupa nieco przestygnie zmiksować , dodać
mleko i gotować na ustawieniu high przez 15 minut. Doprawić gałką. Podawać zupę z grzankami, polaną
śmietaną. Smacznego !Uwagi: Nie dodawałam
mleka, dałam więcej
bulionu (ok 1200 ml) . Zupa i tak wyszła dosyć gęsta. Podawałam polaną
śmietaną i pesto, posypane
płatkami chili. Moja zupa gotowała się dłużej, bo ok 8 godzin - tryb nocny. Nie zaszkodziło jej to w żaden sposób.