Wykonanie
Rumiane kacze udka, marynowane w
majeranku i
kolorowym pieprzu, długo duszone w sosie z
cebuli. Podawane na
pure ziemniaczanym z
gałką muszkatołową. Propozycja na Wielkanocny obiad.1 łyżka
majeranku1/2 łyżeczki
kolorowego pieprzuszczypta
soli2
cebule500 ml
bulionuodrobina
oliwyPure ziemniaczane:3-4 duże
ziemniaki1/4 szkl
mleka1 łyżka
masłaszczypta
gałki muszkatołowejszczypta świeżo mielonego
pieprzu- Udka dokładnie płuczemy, osuszamy i nacieramy
majerankiem i rozgniecionym
kolorowym pieprzem oraz
solą. Odstawiamy na noc do lodówki.- Na drugi dzień rozgrzewamy
oliwę na patelni i na rozgrzaną układamy udka. Pozwalamy im się dobrze zrumienić z obu stron (na średnim ogniu trwa to około 10 - 15 minut na stronę). Następnie odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu.-
Cebulę kroimy w bardzo dużą kostkę i dokładamy do udek. Smażymy około 1 minuty i zalewamy wszystko połową
bulionu. Przykrywamy i zmniejszamy gaz. Kiedy
bulion się zredukuje, dolewamy drugą połowę i ponownie przykrywamy. Duszenie powinno potrwać około 1 -2 godzin.- W tym czasie obieramy
ziemniaki, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanych i odcedzonych
ziemniaków dolewamy
mleko i dokładamy
masło. Całość ubijany na puszystą masę. Pod koniec ubijana ścieramy odrobinę
gałki muszkatołowej i dodajemy odrobinę świeżo mielonego
pieprzu.- Na talerz wykładamy
pure, podlewamy je sosem z duszenia
kaczki i
cebuli. Obok układamy zrumienione udka.Smacznego:)