Wykonanie
Składnikisłodka
cebula, 1 średnia
masło do smażenia
kaszanka, 400 g
sól,
pieprz świeżo mielonysuszone, wędzone
śliwki, 8 sztuk
gałka muszkatołowa,
cynamonziemniaki, 600 g (po obraniu)
masło, 30 g
mleko, 70 ml
majeranek, cząber, po 1/2 łyżeczkiSposób przygotowania
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na
maśle.
Kaszankę wycisnąć z flaka i pokroić w plastry. Dodać do
cebuli. Przyprawić
solą i
pieprzem (jeśli jest taka potrzeba). Chwilę smażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Śliwki pokroić w kosteczkę. Ułożyć na
kaszance. Przyprawić odrobiną gałki i
cynamonu.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać
masło,
mleko,
majeranek i cząber. Wszystko razem ugniatać do uzyskania gładkiej masy. Następnie równomiernie rozłożyć na
kaszance.Piec przez 30-40 minut w piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół rozgrzanym do 180 stopni.Przepis pochodzi z miesięcznika „Moje gotowanie” .