ßßß Cookit - przepis na Powrót pasternaku. Puree ziemniaczane z pasternakiem

Powrót pasternaku. Puree ziemniaczane z pasternakiem

nazwa

Wykonanie

Puree ziemniaczane to najczęstszy dodatek do drugiego dania. Wcale nie musi być nudne. Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku, a od razu nabierze charakteru i ciekawego smaku, równocześnie podwyższając jego wartości odżywcze i zdrowotne.
PASTRNAK wraca do łask z innymi zapomnianymi warzywami, a jest bardzo odżywcze. Przewyższa wartościami odżywczymi marchew i brukiew. Posiada tyle witaminy C co pomidory i jest 3 razy bardziej odżywcze niż marchew. Odznacza się silnym, przyjemnym aromatem i korzenno - słodkim smakiem. Pasternak jest wyraźnie zasadotwórczy (+7). Oprócz sporych ilości potasu posiada też fosfor, żelazo, witaminy: B1, B2, B6, PP i prowitaminę A. Posiada także właściwości lecznicze.
Przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych i żółciowych, bo działa oczyszczająco na nerki i pęcherz moczowy.
Obniża ciśnienie.
Działa uspokajająco.
Dzięki sporej ilości błonnika usprawnia pracę jelit. Niegdyś warzywo bardzo powszechne, całkowicie zostało wyparte przez ziemniaka i pietruszkę. W Niemczech jest bardzo popularne, bardziej niż pietruszka i leży na wszystkich stoiskach z warzywami. Dostępne w każdym większym markecie. Sama nie wiem, czemu tak późno siegnęłam po to warzywo. Jest naprawdę smaczne.
Składniki: (4 porcje):
500 g ziemnaków
250 g pasternaku
150 ml mleka lub więcej
masło 1 - 2 łyżki
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
Wykonanie:
Obrane ziemniaki zalać wrzącą wodą. Posolić. Po 5 minutach dołożyć obrany, pokrojony na mniejsze kawałki pasternak. Dorzucamy go później, ponieważ gotuje się trochę krócej niż ziemniaki. Po 20 minutach odcedzić i ubić tłuczkiem do ziemnaków. Dalej ubijając dodawać porcjami gorące mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodać masło. Im więcej dodamy masła tym smaczniejsze i bardziej aksamitne będzie puree. Ideałem byłoby ugotowanie warzyw na parze. Gdy warzywa gotujemy w wodzie, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy lub sosu. Połowa cennych mikroelementów zostaje właśnie w wodzie z gotowania.
Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/02/purre-ziemniaczane-z-pasternakiem_26.html