Wykonanie

Ten smak, to moje pierwsze niemowlęce umami ;)Zamówiłam
płatki drożdżowe przy okazji
cukru z kwiatów
palmy kokosowej. I jeden i drugi produkt zachwycił mnie wszystkim.
Cukier z karmelową nutą, wyraźnie podnosi walory smakowe deserów.
Płatki, lekko słonawe, przypominają aromatem starty, bardzo dobry
ser. Odkrywam kulinarne Himalaje i to dzięki, niespełna, stu centymetrowemu Malcowi, który wymusza na mnie zdrowe, zdrowsze, najzdrowsze podejście do gotowania. Dziękuję Kacperku, wspinam się dalejSkładniki na 7 sztuk:1
młody ziemniak, na drobnej tarce1 plaster
kalarepy, na drobnej tarce1
młoda cebulka, na drobnej tarce2 różyczki
kalafiora, na grubej tarcepół małej
cukinii, na grubej tarcełyżka młodego,
zielonego groszku (z kilku strąków)łyżka ugotowanego
bobu (3 minuty), bez skóry4 łyżki
amarantusa1 łyżka zmielonego siemieniaszczypta roztartego kuminuszczypta świeżo mielonej gałkiświeżo mielony
pieprzpłatki drożdżowe, do panierowania

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić masę i formować kulki, ściskając w dłoniach. Lekko spłaszczyć i obtoczyć w płatkach. Odkładać na wyłożoną papierem blachę. Kacprowi piekłam 20 minut w 180 stopniach i podałam z sosem
koperkowym. Sobie usmażyłam na
oleju kokosowym i zjadłam z
sałatą.Sos.2 łyżki
jogurtu naturalnegokilka kropel
cytrynymała łyżeczka
musztardy1 łyżka
oliwyświeżo mielony
pieprz1 łyżka posiekanego
kopruodrobina
miodu akacjowegoWszystkie składniki wymieszać.