Wykonanie

Co tu dużo mówić - czasem muszę ukryć
soczewicę,
fasolę, czy inne strączkowe przed oczami mojej starszej córeczki, albo przynajmniej nieco zmodyfikować jej wygląd by była dla niej jadalna ;) Tym razem udało mi się ją namówić na zjedzenie takiego oto pajączka. Polecam!Składniki (dla 4 osób, w tym 2 dzieci :))1 filiżanka
brązowego ryżu, namoczonego na noc1 filiżanka
soczewicy czerwonej1 duża
cebula, posiekana w piórka1 średnia
cukinia, pokrojona w plastry1
sałata, umyta i poszarpana na mniejsze kawałkisos do
sałaty: sok z 1
cytryny, łyżeczka
miodu, 1/3 łyżeczka
musztardy, 1 ząbek
czosnku (zmiażdżony), szczypta
soli i
pieprzu,
oliwa (w ilości takiej jak
sok z cytryny)
Soczewicę i
ryż ugotowałam w osobnych garnkach. W międzyczasie przygotowałam sos do
sałaty - wymieszałam wszystkie składniki w słoiku, mocno nim wstrząsając; odstawiłam by sos się "przegryzł". Polałam nim
sałatę tuż przed podaniem.Plasterki
cukini zgrillowałam na specjalnej patelni, po czym przekroiłam je na połówki, które posłużyły za nogi pajączka.
Cebula również wylądowała na patelni grillowej.Po przygotowaniu wszystkich składników uformowałam brzuszek pajączka z wymieszanego
ryżu z
soczewicą, dodałam mu nóżki z
cukini oraz szlaczek z
cebuli. Obok pajączka umieściłam liście
sałaty polanej
cytrynowym sosem.