Wykonanie
Tak samo jak naleśniki, lubię przygotowywać tortille. Jest to bardzo przyjemne zajęcie.:) Zazwyczaj podaję je w podobny sposób-
kurczak,
ser,
pieczarki,
papryka,
kukurydza,
sos pomidorowy... Jednak dzisiaj mam dla was nieco ciekawszy pomysł na wykorzystanie tortilli- zrobienie quesadillas, czyli tortilli zapiekanej razem z nadzieniem i pokrojonej w trójkąty.W oryginalnej, meksykańskiej wersji raczej nie znajdziecie
szpinaku, ale według mnie świetnie się tutaj wpasował mimo, że nie jest używany w Meksyku, tak często jak
kukurydza,
fasola czy papryczka.Składniki na 30 trójkątówTortilla (10 sztuk):1 1/4 szklanki
mąki kukurydzianej3/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)3/4 szklanki
mąki pszennej typ 6503/4 szklanki gorącej
wody2 łyżki zimnego
masłałyżeczka
solinadzienie:2 nieduże
filety z kurczaka1kg
mrożonego szpinaku200g
sera cheddarsólpieprzpieprz ziołowy3 ząbki
czosnkuDo miski przesiewamy wszystkie
mąki. Dodajemy
sól,
masło i wlewamy
wodę. Przez kilka minut zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i gładkie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godzinę.
Filety z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Przyprawiamy je
solą,
pieprzem,
pieprzem ziołowym. Smażymy patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy
mięso będzie gotowe przekładamy je na talerz. Na patelnie wrzucamy
szpinak. Rozmrażamy go, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
pieprzem ziołowym i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy do niego
ser starty na tarce o drobnych oczkach i
mięso pokrojone w drobną kosteczkę. Smażymy, aż do rozpuszczenia
cheddaru.Ciasto na tortille dzielimy na 10 części. Formujemy z niego kulki. Każdą wałkujemy na cienki placek, możemy delikatnie podsypywać go
mąką. Tortille smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni przez 20 sekund z każdej strony.Na każdą tortillę nakładamy farsz, składamy je na pół i ponownie pieczemy na patelni, aż placki staną się chrupiące. Kroimy je na trzy równe części. Podajemy gorące.Smacznego:)