ßßß Cookit - przepis na Quesadilla ze szpinakiem, serem i kurczakiem

Quesadilla ze szpinakiem, serem i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Tak samo jak naleśniki, lubię przygotowywać tortille. Jest to bardzo przyjemne zajęcie.:) Zazwyczaj podaję je w podobny sposób- kurczak, ser, pieczarki, papryka, kukurydza, sos pomidorowy... Jednak dzisiaj mam dla was nieco ciekawszy pomysł na wykorzystanie tortilli- zrobienie quesadillas, czyli tortilli zapiekanej razem z nadzieniem i pokrojonej w trójkąty.
W oryginalnej, meksykańskiej wersji raczej nie znajdziecie szpinaku, ale według mnie świetnie się tutaj wpasował mimo, że nie jest używany w Meksyku, tak często jak kukurydza, fasola czy papryczka.
Składniki na 30 trójkątów
Tortilla (10 sztuk):
1 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)
3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
3/4 szklanki gorącej wody
2 łyżki zimnego masła
łyżeczka soli
nadzienie:
2 nieduże filety z kurczaka
1kg mrożonego szpinaku
200g sera cheddar
sól
pieprz
pieprz ziołowy
3 ząbki czosnku
Do miski przesiewamy wszystkie mąki. Dodajemy sól, masło i wlewamy wodę. Przez kilka minut zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, miękkie i gładkie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godzinę.
Filety z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Smażymy patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy mięso będzie gotowe przekładamy je na talerz. Na patelnie wrzucamy szpinak. Rozmrażamy go, przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy do niego ser starty na tarce o drobnych oczkach i mięso pokrojone w drobną kosteczkę. Smażymy, aż do rozpuszczenia cheddaru.
Ciasto na tortille dzielimy na 10 części. Formujemy z niego kulki. Każdą wałkujemy na cienki placek, możemy delikatnie podsypywać go mąką. Tortille smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni przez 20 sekund z każdej strony.
Na każdą tortillę nakładamy farsz, składamy je na pół i ponownie pieczemy na patelni, aż placki staną się chrupiące. Kroimy je na trzy równe części. Podajemy gorące.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/09/quesadilla-ze-szpinakiem-serem-i.html