Wykonanie
Mam mały zeszycik, w którym zapisuję pomysły na różne dania, po to, żeby o nich czasem nie zapomnieć. Wydaję mi się, że gołąbki z
kaszą jaglaną i drobiem pojawiły się tam w zimie. Trochę czasu już minęło, ale w końcu nadeszła ich
pora. Dziś, gdy mama przygotowywała na obiad tradycyjne gołąbki z
ryżem i
wieprzowiną, ja postanowiłam zrobić też swój "wynalazek".Pomysł ten okazał się być strzałem w dziesiątkę. Gołąbki wyszły bardzo smaczne, przypadły to gustu nie tylko mi. Jako dodatek do niech proponuję zrobić aromatyczny
sos pomidorowy, który świetnie komponuje się z farszem.Składniki na 12 gołąbków:gołąbki:mała
biała kapusta2
filety drobiowe100g
kaszy jaglanej3 ząbki
czosnkusólpieprz3 łodyżki
oregano5-6 dużych listków
bazyliipęczek
pietruszkipapryka ostra i słodka400ml
wodysos pomidorowy:1,5kg świeżych
pomidorówduża
cebulakilka łyżek
oliwy z oliweksólpieprzłyżeczka
cukru10 listków
bazyliiGołąbki:Woreczek
kaszy jaglanej gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut.Ze środka umytej
kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją przez około 10 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy ją i wyjmujemy na deskę do ostudzenia.
Drób i
czosnek mielimy w maszynce do
mięsa. Dodajemy
kaszę,
sól,
pieprz, posiekane
zioła i
paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jesteśmy pewni co do przyprawienia, możemy na patelni usmażyć mini kotlecika, spróbować go i ewentualnie doprawić farsz.Odrywamy 12 liści
kapusty i odcinamy ewentualne zgrubienia na liściach. Cała
kapusta na pewno nie będzie nam potrzebna, resztę możecie zużyć na przykład do krokietów.Farsz zawijamy w liście
kapusty. Gołąbki wkładamy do niedużego naczynia żaroodpornego. Zalewamy je 400ml
wody. Wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 180C. Gołąbki pieczemy przez godzinę.
Sos pomidorowy:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na kilku łyżkach
oliwy. W międzyczasie myjemy
pomidory i je siekamy. Dorzucamy je na patelnie. Dodajemy rozdrobnione listki
bazylii,
sól,
pieprz,
cukier.Całość smażymy przez kilka minut, a następnie blendujemy na gładki sos. Próbujemy go i ewentualnie doprawiamy.Gołąbki podajemy gorące, polane ciepłym sosem.Smacznego:)