ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kaszą jaglaną i drobiem

Gołąbki z kaszą jaglaną i drobiem

nazwa

Wykonanie

Mam mały zeszycik, w którym zapisuję pomysły na różne dania, po to, żeby o nich czasem nie zapomnieć. Wydaję mi się, że gołąbki z kaszą jaglaną i drobiem pojawiły się tam w zimie. Trochę czasu już minęło, ale w końcu nadeszła ich pora. Dziś, gdy mama przygotowywała na obiad tradycyjne gołąbki z ryżem i wieprzowiną, ja postanowiłam zrobić też swój "wynalazek".
Pomysł ten okazał się być strzałem w dziesiątkę. Gołąbki wyszły bardzo smaczne, przypadły to gustu nie tylko mi. Jako dodatek do niech proponuję zrobić aromatyczny sos pomidorowy, który świetnie komponuje się z farszem.
Składniki na 12 gołąbków:
gołąbki:
mała biała kapusta
2 filety drobiowe
100g kaszy jaglanej
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
3 łodyżki oregano
5-6 dużych listków bazylii
pęczek pietruszki
papryka ostra i słodka
400ml wody
sos pomidorowy:
1,5kg świeżych pomidorów
duża cebula
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
łyżeczka cukru
10 listków bazylii
Gołąbki:
Woreczek kaszy jaglanej gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut.
Ze środka umytej kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją przez około 10 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy ją i wyjmujemy na deskę do ostudzenia.
Drób i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy kaszę, sól, pieprz, posiekane zioła i paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli nie jesteśmy pewni co do przyprawienia, możemy na patelni usmażyć mini kotlecika, spróbować go i ewentualnie doprawić farsz.
Odrywamy 12 liści kapusty i odcinamy ewentualne zgrubienia na liściach. Cała kapusta na pewno nie będzie nam potrzebna, resztę możecie zużyć na przykład do krokietów.
Farsz zawijamy w liście kapusty. Gołąbki wkładamy do niedużego naczynia żaroodpornego. Zalewamy je 400ml wody. Wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy go do 180C. Gołąbki pieczemy przez godzinę.
Sos pomidorowy:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na kilku łyżkach oliwy. W międzyczasie myjemy pomidory i je siekamy. Dorzucamy je na patelnie. Dodajemy rozdrobnione listki bazylii, sól, pieprz, cukier.
Całość smażymy przez kilka minut, a następnie blendujemy na gładki sos. Próbujemy go i ewentualnie doprawiamy.
Gołąbki podajemy gorące, polane ciepłym sosem.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/07/goabki-z-kasza-jaglana-i-drobiem.html