Korzystając z dobrodziejstw lata warto przygotować zapasy na zimę. Dzis przedstawiam propozycje na aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem innych warzyw i ziół. Sos idealny do makaronu lub różnego rodzaju zapiekanek. By potrawa byłą bardziej sycąca można dodać do makaronu i sosu kawałki kurczaka lub schabu.Składniki:4 kg pomidorów1/2 szklanki oliwy1/2 kg cebuli( pokrojona w kostkę)2 sztuki papryki ( pokrojona w kostkę)8 ząbków czosnku ( posiekanych w drobną kostkę)1słoiczek koncentratu pomidorowego2 łyżki soli1/4 szklanki cukru1/4 łyżki mielonego pieprzu4 łyżeczki oregano4 łyżeczki bazylii1/2 łyżeczki ostrej papryki2 łyżeczki magii2 kostki rosołowezielona pietruszkaPomidory pokroić, rozgotować, przetrzeć przez sito. Cebulę podsmażyć na oliwie, czosnek wrzucić do przetartych pomidorów. Dodać pokrojoną paprykę, dodać resztę składników z wyjątkiem oregano, bazylii i posiekanej natki pietruszki- to dodajemy na końcu. Gotujemy to godzinę pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Gorący sos przelewany do słoików i odwracamy denkiem do góry na kilka minut.Smacznego!Aga