Wykonanie
Gołąbki w nowej odsłonie - w farszu zamiast
ryżu kasza gryczana, do tego
mięso mielone z
szynki,
pieczarki,
cebulka,
papryka i...
keczup :) Całość zawinięta w liście
kapusty włoskiej i polana
sosem pomidorowym z
cebulką. Wyszło pysznie :)

SKŁADNIKI:1 główka
kapusty włoskiej2 szkl ugotowanej
kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej)50 dag
mięsa mielonego30 dag
pieczarek1/2
czerwonej papryki2
cebule3
jajka1/2 szkl
Keczupu Kieleckiego1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
pieprzu1/3 łyżeczki
ostrej papryki1.
Kaszę ugotować (osolić jak zwykle).2.
Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka).3.
Cebule,
pieczarki i
paprykę pokroić drobno, zeszklić na
maśle, posolić i poddusić.4.
Mięso wymieszać z
jajkami, warzywami i
kaszą. Dodać
keczup*i
przyprawy. Dokładnie wymieszać.7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać
bulionem (ja do
wody w której obgotowywały się liście dodaję
kostki rosołowe) tak aby wszystkie były przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania.8. Podawać z
sosem pomidorowym.*Dodatek
keczupu jest tu nieprzypadkowy - pysznie smakuje z
kaszą gryczaną - ja czasem mieszam
keczup pół na pół z passatą
pomidorową (gotuję na ogół 1 szklankę suchej
kaszy więc później na taką porcję
daję ok 2/3 szkl
keczupu i 2/3 szkl passaty), zalewam tym ugotowaną
kaszę gryczaną, mieszam i zapiekam ok 15-20 minut w piekarniku (można jeszcze dożucić do tego np. ugotowane pulpeciki i całość posypać
serem żółtym - pychota!) :)Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję zapraszam na Gołąbki z
włoskiej kapusty z
marchewką,
papryką i
kukurydzą

Do przygotowania gołąbków użyłam
keczupu, który dostałam od firmy WSP Społem Kielce wraz z
Musztarda Grillową i
Majonezem Kieleckim w pysznym zestawie grillowym:
