ßßß
SKŁADNIKI:1 główka kapusty włoskiej2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej)50 dag mięsa mielonego30 dag pieczarek1/2 czerwonej papryki2 cebule3 jajka1/2 szkl Keczupu Kieleckiego1 łyżeczka soli1 łyżeczka czosnku granulowanego1/2 łyżeczki pieprzu1/3 łyżeczki ostrej papryki1. Kaszę ugotować (osolić jak zwykle).2. Kapustę umyć, oddzielić liście i obgotować tak, aby dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka).3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić.4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup*i przyprawy. Dokładnie wymieszać.7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (ja do wody w której obgotowywały się liście dodaję kostki rosołowe) tak aby wszystkie były przykryte . Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania.8. Podawać z sosem pomidorowym.*Dodatek keczupu jest tu nieprzypadkowy - pysznie smakuje z kaszą gryczaną - ja czasem mieszam keczup pół na pół z passatą pomidorową (gotuję na ogół 1 szklankę suchej kaszy więc później na taką porcję daję ok 2/3 szkl keczupu i 2/3 szkl passaty), zalewam tym ugotowaną kaszę gryczaną, mieszam i zapiekam ok 15-20 minut w piekarniku (można jeszcze dożucić do tego np. ugotowane pulpeciki i całość posypać serem żółtym - pychota!) :)Jeśli wolicie bardziej tradycyjną wersję zapraszam na Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą
Do przygotowania gołąbków użyłam keczupu, który dostałam od firmy WSP Społem Kielce wraz z Musztarda Grillową i Majonezem Kieleckim w pysznym zestawie grillowym: