Wykonanie
W piątek dostałam kolejną paczkę z pysznościami - tym razem od firmy Primavika :) Czekałam na nią z niecierpliwością, gdyż nie mogłam się doczekać aż wypróbuję ich chwalone na wielu blogach produkty. Nie zawiodłam się:) Na pierwszy ogień poszedł pyszło
masło sezamowe i paprykarz z
kaszą jaglaną, który przedstawię Wam dziś nieco bliżej:)
Paprykarz z
kaszą jaglaną Primavika to bardzo aromatyczna i smaczna pasta kanapkowa.Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku.Jej skład to:
woda,
olej rzepakowy,
koncentrat pomidorowy,
kasza jaglana 17%, teksturowane
białko roślinne
sojowe,
cebula,
marchew,
przyprawy (zawierają:
seler i
gorczycę),
skrobia kukurydziana,
sól,
seler,
pietruszka, hydrolizat
białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu
drożdżowego.Nie ma tu wiec dodatku
cukru, substancji konserwujących, ani żadnego glutaminianu! Produkt jak najbardziej nadaje się dla wegetarian, wegan, a także bez obaw można go podawać diabetykom i dzieciom.Przed otwarciem słoiczka nie bardzo wiedziałam, czego się spodziewać, bo nie
jadłam nigdy prawdziwego paprykarza:) Po odkręceniu pokrywki poczułam bardzo przyjemny aromat, zdecydowanie zachęcający do podjęcia konsumpcji. Wizualnie pasta również prezentuje się bardzo smakowicie - w sam raz gęsta, z wyraźnie widocznymi ziarenkami
kaszy jaglanej. Oczywiście nie mogłam się doczekać na próbowanie pasty z kanapką więc najpierw
więłam jej troszkę na łyżeczkę - oczarowała mnie od pierwszej chwili! Zanim zrobiłam zdjęcia jeszcze kilka
razy podbierałam ją łyżeczką wprost ze słoiczka:)Dominuje smak
pomidorowy, ale przełamany dodatkiem neutralnej w smaku
kaszy i przypraw. Całość jest wyrazista, dobrze doprawiona, lekko pikantna, ale przy tym smaki są świetnie zbalansowane.Generalnie - rewelacja! Super alternatywa dla innych dodatków kanapkowych (typu
sery,
serki itp) - szczególnie dla osób które tak jak ja nie jedzą
wędlin (ja nie jem, ale wegetarianką nie jestem).Ja podałam ją na waflach
ryżowych z dodatkiem
szczypiorku. Równie pysznie smakowałaby z innymi warzywami, np.
ogórkiem czy
pomidorem.Edit: dojadłam właśnie resztę pasty, tym bardziej z
kiszonym ogórkiem - dla mnie najpyszniejsze połączenie!
Poza kanapkami można ją użyć np. jako nadzienie do naleśników czy dodatek do wytrawnych placuszków.Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej jakości. Do ich przygotowania używa
polskich naturalnych składników pochodzących ze sprawdzonych źródeł, niezmodyfikowanych genetycznie.Więcej o firmie i jej produktach można przeczytać na stronie producenta: PrimavikaPoza paprykarzem z
kaszy jaglanej w paczce znalazły się również:Pasztet
pomidorowy z
cieciorkąMasło sezamowe słodzone
syropem z agawyMasło migdałowe prażone
Masło z
nerkowcówMasło orzechowe bez
soli i
cukruMusztarda ostra BIO
Keczup dla dzieci BIO