ßßß Cookit - przepis na Pasja jajeczna ze szpinakiem

Pasja jajeczna ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Przyciąga wzrok, prawda? :-) Piękny, zielony kolor sprawia, że aż chce się ją jeść. Nie zawsze mamy ochotę na ser czy wędlinę do kanapki. To właśnie wtedy z pomocą spieszą nam wszelkiego rodzaju jajeczne pasty a dziś prezentuję przepis na jedną z moich ulubionych. Zasmakuje każdemu wielbicielowi szpinaku i sprawi, że kanapki nie będą nudne. ;-) Do pasty dodałam bardzo smaczny, wyrazisty w smaku Majonez Kielecki .
1 pęczek świeżego szpinaku (poza sezonem 400g mrożonego)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
5 jajek L
4 łyżki majonezu, u mnie Majonez Kielecki
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
1. Cebulę kroimy w kostkę, ze szpinaku odcinamy twarde łodygi, liście siekamy.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do wyparowania wody. Studzimy.
3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.
4. Do misy blendera przekładamy jajka, szpinak z cebulą, majonez. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku, chłodzimy w lodówce.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/pasja-jajeczna-ze-szpinakiem.html