Wykonanie
Przyciąga wzrok, prawda? :-) Piękny, zielony kolor sprawia, że aż chce się ją jeść. Nie zawsze mamy ochotę na
ser czy
wędlinę do kanapki. To właśnie wtedy z pomocą spieszą nam wszelkiego rodzaju
jajeczne pasty a dziś prezentuję przepis na jedną z moich ulubionych. Zasmakuje każdemu wielbicielowi
szpinaku i sprawi, że kanapki nie będą nudne. ;-) Do pasty dodałam bardzo smaczny, wyrazisty w smaku
Majonez Kielecki .
1 pęczek
świeżego szpinaku (poza sezonem 400g mrożonego)1 duża
cebula3 ząbki
czosnku5
jajek L4 łyżki
majonezu, u mnie
Majonez Kielecki2 łyżki
olejusól,
pieprz do smaku1.
Cebulę kroimy w kostkę, ze
szpinaku odcinamy twarde łodygi, liście siekamy.2. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy
cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy
szpinak, przeciśnięty przez praskę
czosnek i dusimy do wyparowania
wody. Studzimy.3.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.4. Do misy blendera przekładamy
jajka,
szpinak z
cebulą,
majonez. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku, chłodzimy w lodówce.