ßßß Cookit - przepis na DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA

DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA

nazwa

Wykonanie

Moja ulubiona część kurczaka to ... udka :))
Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.
Pyszne są sporządzone z udek roladki, faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.
Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :))
Składniki:
500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka
1 cebula
olej
1 jajko
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
1 łyżka kaszy manny
2 marchewki
bulion
puszka pomidorów w sosie własnym
słodka papryka
śmietana 18%
koperek
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki i ugotowane już pulpety wyjmujemy z garnka, a do bulionu wlewamy zblendowane pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować ilość płynu. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej śmietany, dla podkreślenia smaku naszego pomidorowego sosu. Wcześniej wyjęte marchewki kroimy w kostkę i wraz z pulpetami wkładamy do gorącego sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/09/drobiowe-pulpety-z-udek-kurczaka.html