Wykonanie
Moja ulubiona część
kurczaka to ... udka :))Mają zdecydowanie bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.Pyszne są sporządzone z udek roladki, faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w
bułce tartej.Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w
sosie pomidorowym :))
Składniki:500 g
mięsa z wyluzowanych
udek kurczaka1
cebulaolej1
jajkosólpieprzmajeranekziele angielskie1 łyżka
kaszy manny2
marchewkibulionpuszka
pomidorów w sosie własnym
słodka paprykaśmietana 18%koperekWykonanie:
Na rozgrzanym
oleju podsmażamy posiekaną drobno
cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone
mięso z
udek kurczaka,
jajko,
bułkę tartą, podsmażoną
cebulę oraz
przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z
mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki.
Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane
marchewki,
ziele angielskie i na wrzący
bulion wkładamy partiami kulki
mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie
marchewki i ugotowane już pulpety wyjmujemy z garnka, a do
bulionu wlewamy zblendowane
pomidory. Sos doprawiamy
solą,
pieprzem,
słodką papryką. Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować ilość płynu. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zaciągamy sos łyżką
mąki rozrobionej w zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej
śmietany, dla podkreślenia smaku naszego
pomidorowego sosu. Wcześniej wyjęte
marchewki kroimy w kostkę i wraz z pulpetami wkładamy do gorącego sosu. Całość posypujemy posiekanym
koperkiem.