Wykonanie
Składniki:
kapusta biała0,5 kg
mięsa mielonego z
łopatki1
jajko1 sucha
bułkaworeczek
ryżu2 ząbki
czosnkuduża
cebula1,5 l
bulionu2 puszki krojonych
pomidorów1
marchewkakawałek
poraświeży
kopereksólpieprzsłodka paprykamajeranekolejSposób przygotowania:Z
kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć dokładnie głąb.W garnku zagotować
wodę, do wrzątku włożyć
kapustę. Gotować aż zmiękną liście następnie delikatnie oddzielić je od siebie.
Ryż gotować 5 min.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Mięso przełożyć do miski dodać
jajko, namoczoną
bułkę w wodzie, zeszkloną
cebule z
czosnkiem,
ryż,
sól,
pieprz,
majeranek,
słodką paprykę. Farsz dokładnie wymieszać.Z liści
kapusty ostrym nożem ściąć zgrubiałe części u nasady, z zewnętrznej strony.Na środek każdego liścia nakładać łyżką farsz, zwijać do środka grubszą częścią liścia
potem boki liścia, następnie zwinąć całość.Dno garnka wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi
kapusty, ułożyć gołąbki w garnku następnie zalać gorącym
bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę
marchewkę,
por, listki i
ziele angielskie.Na 20 minut przed końcem dodać
pomidory, poszatkowany świeży
koperek.Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Można zagęścić sos łyżeczką
mąki rozmieszaną z zimną
wodą o konsystencji gęstej
śmietany.Smacznego!