Wykonanie
Pogoda tego lata jest bardzo dynamiczna, upały przeplatane są falami chłodu i deszczu. Dziś było prawie zimno – stąd ten konkretny posiłek –
mięso wieprzowe od
szynki rozbite i uduszone z
cebulą i
pomidorami. Ma nietypowy kształt, jak na
bitki, bo większe kawałki zwinęłam lekko jak zrazy, bez nadzienia. Podczas duszenia rozwinęły się nieco .Zrobiłam do bitek rzucane kluski, które dobrze pasują do fajnego sosu, który się wytworzył. Do tego letnie dodatki –
młoda kapusta gotowana w całości i
sałatka z gruntowych
ogórków w
winegrecie.Ok. 1/2 kg
mięsa od
szynki2
cebule2
pomidorysól,
pieprz,
słodka paprykabazylia suszona,
majeranekolej do smażenia i trochę
masłabulion lub rosół do podlewania.
Mięso kroimy na plastry i rozbijamy.Posypujemy
przyprawami. Możemy je zwinąć , by miały ciekawszy wygląd, jednak niczym nie nadziewamy. Kładziemy na rozgrzany
olej wzbogacony kilkoma wiórkami
masła ( odważni mogą dodać nieco
smalcu w zamian) . Obsmażamy na brązowo , dodając pokrojone w piórka
cebule.Dusimy pod przykryciem, podlewając
bulionem. Pod koniec gotowania dorzucamy świeże
pomidory pokrojone w ósemki, Gdy się rozpadną , wyjmujemy skórki i rozgniatamy je lub przecieramy przez sito i dodajemy z powrotem do sosu.
Bitki z takimi dodatkami smakowały doskonale. Trochę rozpuszczam kulinarnie Rodzinkę, bo niedługo udaję się na kurację by dojść do formy po ostatnich intensywnych wojażach. Może
będę miała czas nie tylko na fizyczną poprawę kondycji, zajrzę więc na http://www.e-opex.pl/ . Na ekstra obiadki domownicy trochę sobie poczekają .Smacznego !