Wykonanie
Początkowo to miały być
bitki, jednak plastry
szynki rozbiły mi się ładnie na cienkie płaty i postanowiłam je
zrobi c w kształcie roladek. Niczym ich nie nadziałam, bo uznałam, że
mięso z
szynki jest smaczne samo w sobie i oprócz przypraw nie wymaga żadnych dodatków.4 spore plastry
mięsa z
szynkimajeranek,
rozmarynsól ziołowa,
pieprz świeżo mielony
cebulaolej do smażenia
Mięso rozbilam na cienkie płaty, posoliłam, posypałam
przyprawami i wstawiłm do lodówki porzełożone krążkami
cebuli na około pół godziny ( można dłużej).Zwinęłam je w roladki i obsmażyłam na rozgrzanym
oleju, kładąc złączeniem w dół – wtedy się nie rozpadną. Do sma zenia włożyłam
cebulę, krórą było
mięso przełożone. Gdy się zrumieniły, podlałam nieco
wodą i dusiłam pod przykryciem do miękkości, uzupełniając wyparowaną
wodę. Na końcu zagęściłam sos łyżką
mąki rozbełtaną w zimnej wodzie.Zjedliśmy je z pyzami drożdżowymi i
sałatą w
winegrecie. Spokojnie polecam na świąteczny obiad. Smacznego !