Wykonanie
Pesto to pyszny, zielony sos w oryginale składający się z
bazylii,
orzeszków piniowych,
oliwy i przypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki.Zamiast
orzeszków pinii np. można użyć
orzechów włoskich,
migdałów, pestek
słonecznika czy dyni.Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych potraw.Dziś prosta wersja
makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :))Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę
boczek lub podsmażone kawałki
kurczaka.
Składniki:200g dowolnego
makaronu - u mnie spaghettiNa pesto:liś cie
szpinakuświeża
bazyliakilka
orzechów włoskicholiwasólpieprz2 małe ząbki
czosnku2 łyżki startego
żółtego sera grana padano lub
parmezanu (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik)
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Szpinak,
bazylię,
orzechy, pokrojony
czosnek oraz
starty ser blendujemy. Dodajemy
oliwę,
sól i
pieprz do smaku. Pesto przekładamy do garnka z
makaronem, dokładnie mieszamy.