Wykonanie
....wszędzie wokół robi się zielono, więc dlaczego nie na talerzu? Lekka i aromatyczna propozycja na obiad dla faworytów
szpinaku - ze
szpinakiem sprawa jest prosta, albo się go kocha albo nienawidzi. Ale jak tu się oprzeć takiej dawce witamin i minerałów (witamina A,C i E + żelazo, magnez i potas)?Składniki (2 porcje):2 kawałki
ryby3 garście
szpinaku3 ząbki
czosnku2 łyżki
orzechów włoskich (lub pinii)3 łyżki
parmezanuoliwa wg uznania
sól,
pieprz,
pieprz ziołowyok.200 g
makaronuok.10
zielonych szparagów2 łyżki świeżej
bazyli + 2 ząbki
czosnkuWykonanie:
Szpinak,
czosnek,
orzechy,
parmezan i
oliwę dokładnie zmiksować w blenderze na jednolitą gładką masę, doprawić
solą i
pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przygotować
szparagi - odciąć twarde włókniste końcówki
szparagów, posypać szczyptą
pieprzu ziołowego.
Szparagi zgrillować na patelni na odrobinie
oliwy.Rozgrzać
oliwę na patelni i podsmażyć pokrojony na plasterki
czosnek. Dodać odcedzony
makaron oraz
szparagi i chwilę smażyć. Posypać posiekaną
bazylią, przyprawić delikatnie
solą i wymieszać. Na sam koniec przygotować
rybę, która wymaga grillowania po kilka minut na każdej stronie.