ßßß Cookit - przepis na SERNIK ZŁOTA ROSA

SERNIK ZŁOTA ROSA

nazwa

Wykonanie

Sernik złota rosa (znany też jako łzy Wałęsy) jest chyba najdelikatniejszym sernikiem jaki jadłam.
Delikatny, miękki i puszysty ... nie za mocno przesłodzony, o kremowej konsystencji i kontrastowo - dość mocno słodkiej bezie na górze, jest lubiany chyba przez wszystkich :))
A dlaczego sernik "rosa"?
Prawidłowo, po wystygnięciu i "odleżeniu" kilku godzin w lodówce, na warstwie bezowej tworzą się bursztynowe kropelki. Niestety ciasto trzymane czasem 5 minut dłużej w piekarniku pozbawione jest tej charakterystycznej ozdoby, jednak nawet i bez rosy sernik jest przepyszny :)
I szczerze powiem, że mi smakuje nawet bardziej z wysuszoną, bezową warstewką na górze ...
Składniki na ciasto:
2,5 szk l. mąki
250g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
3 żółtka (białka zostawić)
Składniki na masę serową:
1 kg zmiel onego sera białego
3 jajka
1/2 szkl. oleju
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe
1 cukier wanilinowy
2 szklanki mleka .
Składniki na pianę:
białka z 3 jajek (te od ciasta)
1/2 szkl. cukru
Wykonanie:
CIASTO: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wykleić nim wysmarowaną masłem blachę wraz z bokami.
MASA SEROWA: jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie dodawać w kolejności: zmielony ser, budyń w proszku, olej i mleko. Całość wylać na ciasto. Nie przerażajmy się, masa serowa jest bardzo rzadka
Piec 45 minut w temp. 180st po czym ubić pianę z 3 białek z dodatkiem 1/2 szkl. cukru. Bezę wylać na sernik i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/07/sernik-zota-rosa.html