Wykonanie
Dziś zapraszam na pyszne, domowe krokiety :)Krokiety zazwyczaj robię z mielonym
mięsem albo z
pieczarkami. Takie smakują nam najbardziej. Tym razem farsz
pieczarkowy wzbogaciłam o różnokolorowe
papryki i ciągnącą
mozzarellę. Wyszło pysznie :))Krokiety można przygotować sobie wcześniej i zamrozić.Nie
tracą one na swoich walorach
smakowych.Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze naleśniki tym, co lubimy najbardziej :))
Składniki na ciasto naleśnikowe : (na 10 dużych naleśników)2 s zkl.
mąki1 szkl.
wody gazowanej1 szkl.
mlekaszczypta
soli4 całe
jajkaolej - do smażenia
jajka,
bułka tarta - do panierowania
Jajka,
cukier,
sól i
mleko wymieszać. Dodać
mąkę, zmiksować. Dolać
wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na patelni - z obu stron, na jasny kolorSkładniki na farsz:250g
pieczarek1/2
papryki czerwonej1/2
papryki żółtej250g
mozzarelli1
cebulasólpieprzsłodka paprykaolejNa
oleju podsmażamy
cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę i pokrojone
pieczarki. Smażymy mieszając, aż odparuje
woda, którą puściły
pieczarki. Solimy,
pieprzymy, dodajemy
słodką paprykę - do smaku. Studzimy, po wystudzeniu dodajemy starty na oczkach
ser. Mieszamy całość.Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w
jajku potem w
bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.